Εκδήλωση-Συζήτηση: Μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές 6/4 @ 18:00

 

Μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές
Μια υπόθεση που μας αφορά όλ@ς
Το Δεκέμβριο του 2003, μετά από περίπου 80 χρόνια εκμετάλλευσης τους από εταιρείες άλλοτε δημόσιου και άλλοτε ιδιωτικών συμφερόντων, τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περνούν μέσα από σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες, από το ελληνικό κράτος σε μια νεοσυσταθείσα εταιρεία με το όνομα Ελληνικός Χρυσός. Το έργο βρέθηκε στην κατοχή του ελληνικού κράτους μετά την αγορά του από την προηγουμένη, πτωχευμένη εταιρεία και η τότε κυβέρνηση, οπαδός της ‘’ανάπτυξης από όπου κι αν προέρχεται’’, το μεταπωλεί χωρίς να έχει ουσιαστικό κέρδος, παίζοντας δηλαδή το ρολό του διαμεσολαβητή. Αργότερα, μετά από μια σειρά συναλλαγών ο έλεγχος της εταιρείας περνά στην πολυεθνική Eldorado Gold (95%) και στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ(5%). Στην ίδια ανήκουν σήμερα και τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Οι επενδυτές κάνουν λόγο για κοίτασμα αξίας 12 δις. δολαρίων κάτω από το δάσος των Σκουριών, οπότε και ξεκινάει η διαδικασία της εξόρυξης με φιλόδοξα σχέδια επέκτασης της. Μήπως όμως το μόνο που αφήνει στο πέρασμα της η ‘’επένδυση’’, εκτός από τις κακοπληρωμένες και υψηλού κινδύνου θέσεις εργασίας και όσα χρήματα δεν καταφέρνει να φοροαπαλλάξει, είναι τα σκουπίδια από τις βρωμοδουλειές της;
Κάπως έτσι και με αφορμή το ξέσπασμα της κρίσης, αποφασίζεται η βίαιη επιβολή στο φυσικό περιβάλλον με σκοπό την αφαίμαξη του από πολύτιμα μέταλλα που ξέφυγαν από την μέχρι τώρα εκμετάλλευσή του. Και οι επιπτώσεις από αυτή προμηνύονται αρνητικές, παρά τις προσπάθειες εταιρείας και κυβερνήσεων να πείσουν για το αντίθετο. Η εικόνα του δάσους από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες της εξόρυξης έχει αλλάξει ριζικά, οι υδάτινοι πόροι μολύνονται, το βουνό αποστραγγίζεται. Τα αιωνόβια δέντρα, μοναδικά και σε απόλυτη αρμονία με το οικοσύστημα, παραδίδονται στις φαγάνες και τα μηχανήματα που ξεθάβουν τόνους χώματος ώστε να επεξεργαστεί και να εκχυλιστεί από μέσα του χρυσός και χαλκός. Προϊόντα της επεξεργασίας αυτής είναι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως ο αμίαντος και το αρσενικό, που διοχετεύονται στον αέρα και τα υδάτινα ρεύματα. Ικανά να ταξιδέψουν με αυτές τις οδούς μεγάλες αποστάσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων ενός εκτεταμένου τμήματος της βόρειας Ελλάδας.
Σε όλα αυτά η τοπική κοινωνία, η οποία δεν δίνει πρώτη φορά αυτό τον αγώνα, δεν μπορούσε να μην αντιδράσει. Με τη στήριξη αλληλέγγυων από άλλες περιοχές ξεπήδησε ένα τεράστιο κίνημα σαν προσπάθεια να σταματήσει αυτή η θυσία του φυσικού πλούτου στο βωμό του γρήγορου και ασφαλούς κέρδους. Το αίτημα να μπορεί ο ίδιος ο κόσμος να αποφασίζει για τη ζωή και τον τόπο του ένωσε πλήθος ανθρώπων που με όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Ανάλογη με τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητά τους ήταν, όμως, και η βία με την οποία απάντησαν τα κέντρα εξουσίας. Αρχικά η Νέα Δημοκρατία εξοπλίζει την αστυνομία και προσθέτει στις υπάρχουσες δυνάμεις μόνιμες διμοιρίες των ΜΑΤ να υπερασπίζονται την εταιρία σε καθημερινή βάση. Το χωριό των Σκουριών μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όταν οι δυνάμεις αυτές έχουν εντολή να καταστείλουν με κάθε δυνατό μέσο τις διαδηλώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας. Το κίνημα βαφτίζεται από την κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ τρομοκρατική οργάνωση και ξεκινά ένα πρωτόγνωρο κύμα συλλήψεων, την ίδια ώρα που το έργο παρουσιάζεται ως λύση για την τόνωση μιας χρεοκοπημένης οικονομίας. Έφοδοι σε σπίτια, τυχαίες συλλήψεις και τακτικές εκφοβισμού, δικογραφίες βασισμένες σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλίων και αμφίβολα δείγματα DNA, είναι λίγες μόνο από τις μεθόδους που ενεργοποίησε η εκτελεστική και δικαστική εξουσία με τη συνεισφορά της κυβέρνησης τροποποιώντας μια σειρά νομών, για να κλείσουν το στόμα των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν. Φυσικά με τον ερχομό του Σύριζα στην κυβέρνηση, ένα κόμμα που απέκτησε τεράστια δύναμη από αυτό αλλά και παρόμοια κινήματα, τίποτα δεν άλλαξε, πάρα τις υποσχέσεις. Οι διωκόμενοι ακόμα δικάζονται και καταδικάζονται επειδή αποφάσισαν να αντιδράσουν και η εταιρία συνεχίζει απτόητη να απομυζεί το βουνό.
Καλούμε όλες και όλους την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 6 μ.μ. στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής, σε μια ανοιχτή συζήτηση επί του θέματος. Θα προηγηθούν ομιλίες σχετικά με την Περιβαλλοντική μόλυνση, τις επιπτώσεις στην υγεία και την ιστορια, τη σημερινη κατασταση, τη μελλοντικη πορεια των κοινωνικων αγωνων.

Leave a Reply